Phaselis Ören Yeri ve Müzesi
Kemer’den yaklaşık 12 km. mesafede, Tekirova tatil beldesi yakınlarında bulunan ve eski bir Likya antik kenti olan Phaselis, muhteşem doğal güzellikleri, tarihi ve plajı ile Antalya Kemer‘de mutlaka gezip görülmesi tavsiye edilen yerlerinden birisi konumunda. Phaselis’in içi ve çevresi çam ormanlarıyla dolu olması sebebiyle yazın sıcak günlerinde bile serin olmakta. Bu açıdan antik kenti rahatlıkla dolaşabilir, doğanın keyfine varabilirsiniz. Phaselis’in plajları da ayrıca oldukça güzel.
Phaselis Ören Yeri ve Açık Hava Müzesi
Ana yoldan Phaselis sapağından saptığınızda, ana girişten biletinizi aldıktan sonra yaklaşık 1 km.lik bir yolun sonunda Phaselis antik kentine ulaşıyorsunuz.
Phaselis antik kentinin üç adet doğal limanı bulunuyor. Bunun yanı sıra orta ve güney limanı birbirine bağlayan sütunlu liman caddesi, caddenin deniz tarafında küçük bir tepeye sırtını dayamış tiyatro, Roma hamamı, agoraları, tepedeki akropol, su kemerleri ve Hadrianus’un kenti ziyareti esnasında onuruna yapılan Hadrian kapısı, antik kentin görülmeye değer kalıntıları arasında başta geliyor.
Phaselis’in Tarihi
Phaselis’in tarihi M.Ö. 7.yy. dayanıyor. Pers, Büyük İskender, Ptolemaios ve Rodos Krallığı hakimiyetinde kalmış olan kent bir süre de korsan Zeniketes’in hakimiyetinde kalmış. Döneminin en önemli ticaret kentlerinden birisi olan Phaselis’in kuzey, kuzeydoğu ve güneybatı olmak üzere üç adet doğal limanı bulunmakta. Tarihçilere göre Phaselis’in tanrıçası, savaş ve bilgelik tanrıçası olarak bilinen Athena imiş.
Kent M.Ö. 43 yılında Bürütüs tarafından Roma’ya bağlanmış ve yaklaşık 300 yıl boyunca Roma İmparatorluğu hakimiyetinde kalarak yeniden inşa dönemine girmiş. M.S. 5 ve 6’ncı yüzyıllarda ise Bizanslıların bir parçası olmuş.
Sonrasında çok sayıda korsan saldırılarına maruz kalmış olan kent, 8’inci yüzyılda yeniden Bizanslıların kontrolüne girmiş. Bu dönemden kalma şehir duvarları ve birkaç bina kalıntılarını görmek mümkün.
1158 yılında ise kent Selçuklular tarafından fethedilmiş. Bu dönemde Bizans İmparatorluğu’nun zayıflaması ve aynı zamanda Antalya ve Alanya’daki limanları önemini artırması nedeniyle kent, dönemin önemli bir ticaret merkezi olma özelliğini kaybetmiş. Ve sonrasında 13’üncü yüzyılda Phaselis tamamen düşmüş.
Kalıntılar
Liman caddesi, Phaselis’in ana caddesi ve görülmeye değer popüler yerlerinden birisi. Orta ve güney limanı birbirine bağlayan bu cadde üzerinde Helenistik dönem ile birlikte Roma ve Bizans dönemlerine ait basamaklar, sütunlar ve kalıntılar göze çarpıyor.
Liman caddesinden iç tarafa doğru devam ettiğinizde Antik Tiyatro ve Akropolis‘e ulaşıyorsunuz. Ayrıca burada Bizans döneminden kalma bir bazilika ve hamam bulunuyor.
Phaselis Antik TiyatorsuYine burada bulunan ve Helenistik döneme ait Roma su kemeri de kentin en etkileyici kalıntıları arasında yer alıyor.
Phaselis Plajları
Phaselis antik kentinin üç adet doğal limanının her birisinde kendine has plaj bulunuyor.
Kuzey limanı plajı, antik kentin girişinde ilk göreceğiniz, bölgenin ikinci büyük plajı. Burada sahil sakin, deniz berrak ve kumsal çakıl taşlı.
Merkez limanı plajı, kentin en küçük ve de en sakin plajı. Liman daire şeklinde taşlarla ve ağaçlarla çevrili olduğundan burada kendinizi sakin doğal bir havuzdaymış gibi hissediyorsunuz. Burada su sıcaklığı da diğer yerlere göre bir iki derece daha fazla.
Güney limanı plajı, Phaselis’in en popüler ve en büyük plajı. Burayı aynı zamanda günübirlik plaj ve kamp keyfi yapmaya gelen ziyaretçiler dolduruyor. Plajda tuvalet ve banyo imkanı bulunuyor.
Phaselis’in tüm plajları hakkında daha fazla bilgi ve fotoğraflarını Phaselis plajları sayfamızda bulabilirsiniz.
Phaselis ören yeri, aynı zamanda günübirlik olarak piknik ve kamp yapmak isteyenler için de bir uğrak noktası. Bunun için sadece girişte giriş ücreti ödüyor ve tüm gününüzü burada geçirebilyorsunuz.
Phaselis ören yerinin merkezinde, otopark alanında aynı zamanda bir de Cafe bulunuyor. Buradan yiyecek ve içecek temin edebiliyorsunuz.